ΧΡΥΣΑΦΙ

  • ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΧΡΥΣΟΧΟΙΑ

    Πολύτιμες πηγές για την χρυσοχοΐα της εποχής της Βυζαντινής αυτοκρατορίας μας παρέχουν οι διάφορες τοιχογραφίες αλλά και τα περίφημα ψηφιδωτά.

    Περισσότερα...
  • ΤΑ ΧΡΥΣΟΡΥΧΕΙΑ (“Χρυσεια”) ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Αναμφίβολα λοιπόν στην εξελικτική πορεία του αρχαίου Ελληνισμού έπαιξαν τα «χρυσεία» της Μακεδονίας

    Περισσότερα...
  • ΠΑΓΓΑΙΟ

    Κατά τον Ηρόδοτο, οι Θάσιοι, που ως το 463 π.Χ. είχαν στα χέρια τους το εμπόριο του χρυσού και του αργύρου του Παγγαίου.

    Περισσότερα...

Τα πρωτομινωικά χρυσά κοσμήματα φτιάχνονταν από σύρμα ή επίπεδα φύλλα από καθαρό χρυσάφι με τις πρώιμες τεχνικές της σφυρηλάτησης. Παρόμοιες τεχνικές χρυσοχοΐας συναντώνται και σε άλλες περιοχές του Αιγαίου απ' όπου υπάρχουν πρώιμα δείγματα από κατεργασμένο χρυσάφι, όπως οι Κυκλάδες.

Με αυτές τις τεχνικές είναι κατασκευασμένα και τα κοσμήματα από χρυσάφι στους βασιλικούς τάφους της Βύβλου που ανήκουν στην ίδια χρονική περίοδο. Στα μινωικά εργαστήρια κατασκευάζονται πολλά κοσμήματα με χρυσάφι, προϊόντα μεγάλης δεξιοτεχνίας και καλλιτεχνικής ευαισθησίας. Στην κοσμηματοποιία της ανακτορικής εποχής το χρυσάφι συνδυαζόταν συχνά με άλλα πολύτιμα υλικά, όπως το ελεφαντόδοντο και οι ημιπολύτιμοι λίθοι. Ονοµαστά είναι επίσης τα κοσµήµατα από χρυσάφι ενός συνόλου γνωστού ως «Θησαυρού της Αίγινας» που προέρχονται πιθανότατα από την Κρήτη.